Paaseiland
Een vreemde eend in de bijt
Zodra u het vliegtuig uit stapt op Paaseiland, voelt u direct die relaxte eilandsfeer. De natuur, een ruige kust vol rotsen aan de voet van een hel blauwe zee, is magisch te noemen. Dit in combinatie met kuddes paarden en koeien die vrij rond lopen, de bijzondere Polynesische cultuur en natuurlijk de bijzondere beelden die Moai's genoemd worden, maken dit eiland tot een van de meest bijzondere ervaringen van uw leven. Deze indrukwekkende beelden staat verspreid over het eiland en vertegenwoordigen belangrijk archeologisch maar ook zeker cultureel erfgoed.
Ontdek Paaseiland
Ver van de bewoonde wereld
Paaseiland, ofwel Rapa Nui, ligt in de Stille Oceaan, op 3.700 kilometer van het Chileense vasteland en is daarmee de meest afgelegen plek ter wereld. Paaseiland, in grootte vergelijkbaar met Texel, heeft ruim 5000 inwoners. Het eiland wordt gekenmerkt door vulkanische landschappen, uitgestrekte graslanden en adembenemende kustlijnen.
Het klimaat op Paaseiland is subtropisch met milde temperaturen gedurende het hele jaar. Het heeft kenmerken van een tropisch klimaat, maar door de ligging heeft het een sterke invloed van de zee. De temperaturen zijn gedurende het hele jaar vrij stabiel. De meeste neerslag valt in de maanden april t/m juni met veel regenbuien die soms hevig kunnen zijn. September t/m maart zijn de droogste maanden van het jaar. Een typische gegeven voor Paaseiland is dat regen erg snel kan komen, maar ook even snel weer kan gaan.
Bereikbaarheid
Mataveri Airport is de kleine luchthaven die Paaseiland verbindt met het vasteland van Chili . Vanuit Santiago gaan er directe vluchten die u in ongeveer 5 uur en 40 minuten naar Paaseiland brengen. Op het eiland zelf zijn lokale bussen, taxi's en huurauto's beschikbaar voor het vervoer binnen de stad en naar bezienswaardigheden verspreid over het eiland.
Hoofdstad Hangaroa
De hoofdstad en tevens belangrijkste stad van Paaseiland is Hangaroa, gelegen aan de westkust van het eiland. Hangaroa is de grootste nederzetting op het eiland en daarmee ook de toegangspoort voor toeristen die Paaseiland bezoeken. Naar schatting wonen er zo’n 3.000 inwoners in het stadje, die over het algemeen leven van toerisme, visserij of landbouw. De meeste hotels op Paaseiland zijn in Hangaroa gelegen, evenals restaurants, winkels en toeristische bedrijven. U kunt in Hangaroa de cultuur van Paaseiland leren kennen tijdens culturele optredens en markten in de stad, waarbij u kennis maakt met de traditionele dans, muziek en ambachten.
Geschiedenis
De geschiedenis van Paaseiland omvat een interessant verhaal van menselijke migratie, cultuur ontwikkeling en ecologische uitdagingen. Het eiland werd in 1722 op Eerste Paasdag door de Nederlander Jacob Roggeveen ontdekt. Hoewel Paaseiland behoort tot Chili, stammen de Paaseilanders af van de Polynesiërs. Zij zetten hier waarschijnlijk in de vierde eeuw van onze jaartelling voor het eerst voet aan wal en brachten een unieke cultuur met zich mee. Deze heeft zicht ontwikkeld tot de cultuur die we nu kennen als de Rapa Nui-cultuur.
Wellicht het opvallendste aspect van de geschiedenis van Paaseiland is de constructie van de Moai, de iconische stenen beelden die verspreid over het eiland liggen. Deze zijn waarschijnlijk tussen de 13e en 16e eeuw gebouwd en waren een belangrijk sociaal en spiritueel aspect van de samenleving.
Nadat Paaseiland een periode van bloei kende, kregen ze ook te maken met ecologische en sociale uitdagingen. Onder meer ontbossing en bodemerosie, maar ook conflicten tussen rivaliserende groepen zorgen voor een achteruitgang in de samenleving. Toen de Europese ontdekkingsreizigers in de 18e eeuw op het eiland aankwamen, was de Rapa Nui-bevolking sterk verminderd en de samenleving erg veranderd.
In 1888 werd Paaseiland onderdeel van Chili en sindsdien is het eiland een mix van inheemse en buitenlandse invloeden. Sinds 1995 is Paaseiland aangemerkt als UNESCO-werelderfgoed locatie vanwege de unieke culturele en archeologische waarde en dan voornamelijk de reusachtige stenen Moai beelden. Deze erkenning heeft bijgedragen aan het beschermen en behouden van de culturele erfenis van Paaseiland.
Moai beelden
Paaseiland staat vooral bekend door de indrukwekkende stenen sculpturen die het landschap sieren. Vermoedelijk zijn de eerste bewoners van Paaseiland verantwoordelijk voor de realisatie van de Moai rotssculpturen, waarschijnlijk tussen de 10e en de 16e eeuw na Christus. Over het doel en de exacte betekenis van de Moai-beelden zijn archeologen en historici het niet eens. Over het algemeen worden de beelden in verband gebracht met religieuze en spirituele praktijken, wellicht als symbool van voorouders, voortplanting of belangrijke leiders uit de geschiedenis. De Moai-beelden werden uit vulkanisch turfsteen gehouden door de inheemse bevolking. Het hele proces van het uithakken, vervoeren en oprichten van de beelden is een bijzondere prestatie, zeker gezien de beperkte middelen de lokale bevolking had, mede doordat het eiland zo geïsoleerd gelegen is. De beelden werden uitgehouwen uit de rotsen in de krater van de Rano Raraku-vulkaan en vervolgens over het eiland naar de diverse locaties verplaatst. De beelden variëren in grootte en hoogte, sommige exemplaren zijn wel 20 meter hoog! Sommige staan op ‘Ahu’s’, een soort platforms, weer andere zijn onafgemaakt. De beelden liggen verspreid over het hele eiland, maar een van de meest bekende locaties zijn Ahu Tongariki en Rano Rataku.
Door erosie, natuurrampen en menselijke activiteiten hebben veel van de Moai-beelden schade opgelopen. Hierdoor is er voortdurende restauratie en onderhoud aan de beelden om deze unieke culturele erfenis te beschermen zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen blijven genieten.
Interessante plekken op het eiland
Ahu Tongariki
Op dit ceremoniële platform vindt u de grootste verzameling Moai-beelden van Paaseiland. Hier staan 15 beelden die een prachtig uitzicht over de Stille Oceaan bieden. Ahu Tongariki is een van de meest gefotografeerde locaties van Paaseiland.
Rano Raraku
U vindt hier de steengroeve waar veel van de Moai-beelden werden gehouwen. Zo kunt u hier onvoltooide beelden zien en u krijgt meer informatie over het bijzondere proces van de constructie van de beelden.
Ahu Akivi
Dit is een van de weinige plekken op het eiland waar de Moai-beelden landinwaarts staan gericht. De beelden staan op een (vermoedelijk) ceremonieel platform waarvan gedacht wordt dat het een astronomische betekenis had.
Anakena Beach
Een oase van rust op Paaseiland. Anakena Beach is een prachtig witzandstrand met kristalhelder water. Terwijl u ontspant op het strand kunt u genieten van het spectaculaire landschap met Moai-beelden van Anakena die de kustlijn sieren.
Uitgedoofde vulkaan Rano Kau
De uitgedoofde Rano Kau vulkaan ligt in het zuidwestelijke deel van Paaseiland, vlakbij de stad Hanga Roa. De vulkaan domineert het landschap met de indrukwekkende krater. De kraer is gevuld met een blauwgroen meer, dat door het blauwgroene water een contrast vormt met de rotsachtige kliffen en groene vegetatie rondom. De krater van Rano Kau heeft een rijke biodiversiteit. Het kratermeer en de omringende moerassen zijn het thuis van verschillende planten-en diersoorten met bijzondere dieren als de Rapa Nui vliegenvanger en de Rapa Nui slang.
Vanaf de top van de Rano Kau vulkaan is het uitzicht prachtig. U kunt genieten van panoramische vergezichten over de Stille Oceaan, de kustlijn van het eiland en de omringende, groene landschappen.
Orongo
Op de rand van de Rano Kau vulkaan, ligt de Orongo archeologische vindplaats. Deze staat vooral bekend om het ceremoniële dorp en de petrogliefen. Het was het centrum van de vogelmancultus (een belangrijke religieuze traditie op Paaseiland).
Tapati Rapa Nui Festival
In de eerste helft van februari vindt jaarlijks het Tapati Rapa Nui Festival plaats, dat tevens het belangrijkste festival op het eiland is. Hiermee wordt de Polynesische cultuur van het eiland gevierd met traditionele dansen, muziek, sportwedstrijden, typische ambachten en culturele optochten. Tijdens het festival wordt de koniging van Tapati verkozen en zijn er wedstrijden tussen de verschillende clans van het eiland.
Wilt u bij dit festival aanwezig zijn? Boek dan tenminste een jaar vooraf.
Lokale keuken
Possoin Cru is een traditioneel Polynesisch gerecht dat erg populair is op Paaseiland. Het bestaat uit rauw vis, gemarineerd in kokosmelk, limoensap, uien en kruiden. Het is een verfrissend en smaakvol gerecht, dat vaak als voorgerecht of lichte maaltijd genuttigd wordt.
Umu Tahu is een traditioneel gerecht dat gemaakt wordt van gestoomde of gebakken taro. Taro is een wortelknol die veel voorkomt in de Polynesische keuken. Dit gerecht is een bron van koolhydraten en voedingsvezels. Het wordt vaak gegeten als bijgerecht bij vis- of vleesgerechten.
Mete is een traditioneel dessert dat gemaakt wordt van gefermenteerde bananen. De bananen worden gefermenteerd en daarna gestoomd of gekookt tot een dikke pap. Dit gerecht wordt vaak als desert of (zoet) tussendoortje gegeten.
Rondreis door Chili maken?
Wilt u graag zelf een rondreis door Chili maken, inclusief een bezoek aan Paaseiland, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij de rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk programma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.
Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.