5 beste restaurants in Peru
In december 2020 werden weer de beste 50 restaurants van Latijns-Amerika bekend gemaakt. Het Peruaanse eten viel ook dit keer weer in de smaak. Er stonden maar liefst 11 Peruaanse restaurants in deze lijst. De lijst van beste 50 restaurants ter wereld werden dit jaar helaas niet bekend gemaakt. In de lijst van 2019 behoorden de restaurants Central en Maido, beide gevestigd in Lima, tot de 50 beste restaurants ter wereld. Bent u op zoek naar een goed restaurant voor tijdens uw rondreis? Hieronder heb ik er 5 op een rijtje gezet. Let op: boek wel op tijd, anders zitten de restaurants vol.
1. Maido, Lima
‘Maido’ betekent welkom in het Japans. U kunt hier genieten van een inventief proefmenu van Peruaans-Japanse bites, á la carte gerechten of aanschuiven bij de klassieke sushibar. Chef-kok Tsumura is geboren in Lima en werd door zijn vader aangemoedigd om van zijn passie voor koken een beroep te maken. Hij studeerde culinaire kunsten in de VS en ging later naar Japan om meer te weten te komen over zijn cultureel en culinair erfgoed. Bij dit restaurant wordt u meegenomen door een kleurrijke reis door de Nikkei-keuken, met hoogtepunten zoals een hotdog met vis, een verse nigari die dezelfde dag nog is gevangen, dim sum met inktvis en zeeslak met cau-cau en zee-egel rijst. Bekijk de website
2. Central, Lima
De keuken van Central is hedendaags Peruaans en oprichter Virgilio Martínez Véliz heeft geprobeerd de Peruaanse keuken opnieuw te definiëren door weinig bekende inheemse ingrediënten uit de kuststreek van Peru, het Andes-hoogland en het Amazone-regenwoud te introduceren. Voorbeelden van dergelijke ingrediënten omvatten kushuru (cushuro), een eetbare cyanobacterie geoogst in hooggelegen moeraslanden. Arracacha, een knolgewas uit de Andes. En arapaima, een zoetwatervis gevonden in de Amazone. Chef-kok en restaurantcommentator Geeta Bansal beschrijft de keuken als fris en eigentijds met prachtige opgemaakte borden. Bekijk de website
3. Astrid y Gastón, Lima
Dit restaurant is een van de beste restaurants van Peru en eigenaren Astrid en Gaston hebben dit imago tot nu toe nog altijd eer aan gedaan. Gaston is de eigenaar en een goed getrainde chef-kok en zijn vrouw Astrid, afkomstig uit Frankrijk, runt het in heel Latijns-Amerika bekende restaurant. Het eten is er erg lekker en de wijnselectie is één van de grootste in Zuid- Amerika. Bekijk de website
4. Mil, Heilige Vallei
Het restaurant MIL Centro in de Heilige Vallei is van dezelfde eigenaar als Central in Lima. Hier geniet u van 8 gangen die bestaan uit authentieke en lokale ingrediënten die zijn verkregen uit deze regio. Proef verschillende lokale gerechten met de meest creatieve combinaties. In de loop van het seizoen kunnen ingrediënten veranderen. De gerechten worden gemaakt met kennis die verkregen is bij de lokale bevolking over landbouw en koken op hoogte. Vanuit het restaurant heeft u een prachtig uitzicht op de landbouwterrassen van Moray. Bekijk de website
5. Chica, Arequipa
Dit is een ander restaurant van de befaamde koks Astrid en Gaston. In dit restaurant staat de focus op de regionale gerechten centraal; het productieproces, de tradities en de cultuur van elke locatie gecombineerd met goede kooktechnieken en verantwoordelijke lokale producten. Het restaurant is gevestigd in het prachtige Casona de Santa Catalina, gebouwd in de 17de eeuw, op slechts enkele meters van het Santa Catalina klooster en van de centrale plein Plaza de Armas. Bekijk de website
Meer over Peru
Bent u benieuwd naar Peru als reisbestemming? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over Peru. Dé culinaire hotspot, kleurrijke culturen en uiteenlopende landschappen. Lees hier meer over de hoogtepunten en bekijk enkele rondreizen die wij ter inspratie hebben samengesteld.