De mooiste plekken van Costa Rica
Bent u benieuwd naar de mooiste plekken van Costa Rica? Graag neem ik u mee naar de meest bijzondere plekjes. Costa Rica was het eerste Latijns Amerikaanse land dat ik bezocht. In 1995 liep ik hier een stage van een half jaar en had op deze manier de gelukkige mogelijkheid het grootste deel van het land uitgebreid te bezoeken. Vanaf het eerste begin heeft Costa Rica een diepe indruk op me gemaakt, en bleef dat doen elke keer dat ik weer terugkeerde. Op natuurgebied hebben maar weinig landen kunnen tippen aan de schoonheid en diversiteit. In mijn geheugen gegrift staat mijn eerste ontmoeting met de kolossale moeder-lederschildpad, die haar eieren legde op het strand van Tortuguero. En het gezoem achter mijn rug tijdens mijn eerste wandeling door de jungle, dat geen bij bleek te zijn maar een kolibri die nectar uit een bloem opzoog. Wat mijn mooiste plekken van Costa Rica zijn? Onderstaand mijn persoonlijke top 5.
Corcovado National Park
Nooit vergeet ik onze 5 daagse avontuurlijke trektocht dwars door Corcovado National Park op het schiereiland Osa. Dit deel van Costa Rica wordt gekenmerkt door nevel- maar vooral laagland-regenwoud; weelderig bos voor een groot gedeelte bestaand uit woudreuzen als kapok, purperhart en Guanacaste. Onze eerste wandeling voerde van de oostelijke parkentree naar de aan zee gelegen airstrip La Sirena. Een lange wandeling, voor een groot gedeelte langs een bosbeekje, die we vele malen moesten doorwaden. De kust naderend merkten we dat de ondergrond zanderiger, en de vegetatie steeds meer overheerst werd door palmbomen. Dit riep het ultieme Robinson Crusoë-gevoel bij me op, helemaal toen we de oceaan bereikten en uitkwamen op het mooist denkbare, compleet onbedorven tropische strand dat ik me kon voorstellen.
Ongetwijfeld is dit een van de mooiste plekken van Costa Rica, zo niet van Latijns Amerika. Overigens niet alleen qua flora, maar ook qua fauna. Sporen in de modder verraadden de aanwezigheid van jaguars en poema’s. In de vroege ochtend schoot een groep pecari’s (wilde zwijnen) met veel kabaal voor ons weg het gebladerte in. Aan de voet van een boom lag een bont gekleurde lanspuntslang zich opgerold te warmen in de zon. Een tapir baadde zich schijnbaar onbekommerd in de Sirena rivier. In de nacht op de grassige airstrip weerkaatsten de rode ogen van nachtzwaluwen in het licht van onze zaklantaarns, leerden we de blaffende geluiden kennen van boomkikkers en genoten we van miljoenen sterren die schenen door het bladerdak. Wilt u ook naar Corcovado? Ga dan direct naar onze rondreis Costa Rica met huurauto.
De stranden van Guanacaste
Langs de hele kust van Costa Rica vindt u mooie stranden, maar de stranden van Guanacaste verdienen extra vermelding. Niet voor niets wordt de kust van deze provincie bestempeld als “The Gold Coast”. De Pacifische kust heeft een groot aantal schelpvormige baaien waar parelwitte stranden zich scherp aftekenen tussen het azuurblauwe zeewater en de groene kuststrook. Meer dan perfect als u (jonge) kinderen heeft, want de stranden zijn schoon en lopen vaak langzaam af in de zee. De golfslag iets meer uit de kust is doorgaans prima en surflessen worden volop aangeboden. Lees hier meer over hoe u de stranden van Guanacaste kunt inpassen in uw familiereis Costa Rica. Bent u meer een romanticus, dan reist u beter naar rotsachtige kustplekken van de provincie met privé villa’s en paadjes die omlaag leiden naar verborgen liggende strandjes. De échte strandliefhebbers huren een auto en cruisen langs de kust om te beach-hoppen.
Spreid uw handdoek uit in de schaduw van een kokospalm en observeer de andere “badgasten”: landkrabben die zijdelings uit hun hol het zand op kruipen en ronde zandballetjes achterlaten op het strand. Ze duiken bliksemsnel weer onder zodra u zich beweegt. Schrikt u niet van de bewegende schelpen, het zijn heremietkreeftjes die naar het water schuifelen om in de zee grotere huizen te zoeken om in te wonen. Voor een onvergetelijk natuurfenomeen organiseerden we een nachtelijk bezoek aan Baulas Beach. Onder streng toezicht van lokale parkwachters konden we hier met een gids getuige zijn van op het strand schuifelende lederschilpadden (met een schild van twee meter in doorsnee!) die hier hun eieren leggen. Absoluut een van mijn hoogtepunten van Costa Rica.
De nevelwouden rond Pacuare
Ik hou van het nevelwoud. Nevelwoud groeit in de zones tussen laagland en hoogland, langs de flanken van gebergtes. Door deze geografische ligging zijn dit vaak de minder toegankelijke streken. Omdat het land voor boeren moeilijk te bewerken is en ook niet interessant is voor de bouw, zijn deze gebieden door de mens met rust gelaten en heeft de natuur zich onbekommerd kunnen ontplooien. Daarbij opgeteld tref je hier een grote biologische diversiteit aan (zowel laagland als hoogland-soorten) én het landschap is spectaculair. De nevelwouden rond Pacuare vormen daarop geen uitzondering. Doordat warme en vochtige lucht vanaf de Caribische Zee de bergen over wordt gestuwd, daarbij afkoelt en condenseert, vindt hier veel wolkvorming plaats en is het gebied uitgesproken vruchtbaar. De wouden zijn dichtbegroeid, de takken bedekt met afhangende baardmossen en bromelia’s. Dit geeft het bos een mysterieuze sfeer, nog versterkt door de mistflarden die zich door het gebladerte heen boren. Pas als je de tijd neemt (persoonlijke tip: stop gerust voor een lange pauze tijdens een van de wandelingen en blijf stil staan luisteren) ontdek je dat het nevelwoud gonst van het leven. Dit begint al bij het gekrioel van torretjes onder los zittend boomschors en kolonies termieten die zich tegoed doen aan rottend hout. Met meer geduld ontwaart u vogels die verborgen leven onder het bladerdak, zoals veelkleurige trogons en tangares. Ziet u bomen of planten in bloei staan, dan hoeft u vaak niet lang te wachten op het gezoem van een kolibri, die zich tegoed doen aan de nectar uit de bloemen. Zoogdieren in overvloed in de nevelwouden van Costa Rica. Foeragerende of migrerende apen zijn gemakkelijker waar te nemen, meer geluk moet u hebben met op de grond levende soorten. Vaak ziet u deze in een flits: snel wegschietende agoeti’s (knaagdieren ter grootte van een konijn), of een pecari die zich met een luide alarmroep uit de voeten maakt. Experts onder u turen met de verrekijker omhoog, op zoek naar een bolvormige boomtak die een luiaard blijkt te zijn. Een spectaculaire manier om van deze natuur te genieten is per wildwatertocht. Dit klinkt misschien raar, maar op de Pacuarerivier kunt u fantastisch wildwatervaren en op de plekken waar geen stroomversnellingen zijn, kijkt u om u heen en geniet u van bontgekleurde ara’s en rond springende doodshoofdaapjes. Leest u bijvoorbeeld de blog van Petra, die de Pacuare Lodge bezocht
Puerto Viejo en Cahuita
Zoals ik al zei, bezocht ik Costa Rica voor het eerst in 1995, zo ook de Caribische kust en de plaatsjes Puerto Viejo en Cahuita. De sfeer en het karakter van de bewoners kan perfect in één woord worden samengevat: relaaaaaaaxed. In Cahuita en Puerto Viejo leek de tijd te hebben stilgestaan, en de wereld zich volledig langs deze dorpjes heen voort te bewegen. En de plaatselijke bevolking vond dit prima. Mannen met rastaharen speelden domino op een muurtje langs de straat, waar joelende kinderen voetbalden, ongehinderd door auto’s die hier nog geen intrede leken te hebben gedaan. De dorpsgek kuierde in zwaar beschonken toestand de hoofdweg op en af, onderweg grapjes makend met iedereen die hem aansprak. In de avond dansten we op reggaemuziek in de dorpsdisco, goed oplettend niet in de gaten in de vloer te stappen. Omdat de stranden net buiten de dorpjes zeer uitnodigend zijn en de natuur ook vlakbij (je loopt letterlijk het dorpje Cahuita uit, het Nationale Park Cahuita in, en je kunt direct op zoek naar luiaards en witschoudercapucijnapen), dacht ik destijds dat het snel gedaan zou zijn met deze rust en massatoerisme snel haar intrede zou doen. Maar anno 2021 is niets minder waar! De tijd is Cahuita en Puerto Viejo nog altijd vergeten. Goed, de straten zijn inmiddels voor het grootste gedeelte geasfalteerd, maar de sfeer is nog altijd overmatig ontspannen. Hier trek je de schoenen uit, en slippers aan om te kuieren door de straatjes, een kruk te pakken aan een van de barretjes direct langs de straat of wat souvenirs te shoppen. Relaaaaaaaxed.
Cerro Chirripó
Eén van mijn mooiste ervaringen in Costa Rica was de beklimming van de Cerro Chirripó, met 3.820 meter Costa Rica’s hoogste berg. Niet veel toeristen ondernemen deze beklimming, maar wij hadden de tijd ervoor en kregen hier zeker geen spijt van. De wandeling was zwaar, omdat we voor een groot gedeelte door nevelwoud moesten klimmen, waar de paden vaak modderig waren en steil. De natuur is overweldigend, dat kregen we er dan wel voor terug. Nadat we het grootste gedeelte door het bos hadden gewandeld, bereikten we in de middag de boomgrens en opende het landschap zich voor ons. Al snel kwamen we aan bij het Crestones Base Camp, de berghut waar we de nacht zouden doorbrengen. De hut had een eenvoudig interieur, met wat meubels en stapelbedden, ik was blij zelf een slaapzak meegenomen te hebben. Onze gids kookte een simpele, maar verrukkelijke maaltijd van pasta met gehaktballetjes, en toverde zelfs nog een flesje wijn uit zijn rugzak. Mijn avond, op het terras onder de blote sterrenhemel, kon niet meer stuk! In de ochtend vervolgden we onze wandeling in alle vroegte. Het landschap was nu compleet anders. We wandelden door een grillig gebied van lage struiken, gras en rotsformaties. Later zou ik dit soort landschappen nog veelvuldig zien in de Andes van Ecuador. Deze vegetatiezone tussen boomgrens en sneeuwgrens wordt Páramo genoemd, en de Páramo rond Cerro Chirripó is de meest noordelijk gelegen van allemaal. Inmiddels voelden onze longen ook dat we hoogte gewonnen hadden, dus op een wat lager tempo legden we de laatste 400 meter aan hoogteverschil af. Aangekomen op de top werden we rijkelijk beloond met een magisch uitzicht! Hier ontvouwde het Costaricaanse berglandschap zich in al zijn glorie: een uitgestrekte groene wereld met bergtoppen overal rond ons heen. We hadden gehoord dat je vanaf de top zowel de Caribische Zee als de Stille Oceaan kan zien. Daar was het helaas te heiig voor, maar dit deed niets af aan de pracht. Meer dan voldaan daalden we weer af, om in de namiddag weer in ons hotel aan te komen.
Meer over Costa Rica
Wilt u ook uw persoonlijke favoriete lijst voor Costa Rica samenstellen, laat u dan verder inspireren op onze pagina over Costa Rica of bekijk direct onze rondreizen Costa Rica. Neem vooral ook contact met ons op, wij kennen nog veel meer prachtige plekken. Samen met u stippelen we de beste route uit. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl, vraag direct een reisvoorstel aan, of bel ons op nummer +31 73 610 62 04. We helpen u graag.