Overstekende surfers in El Salvador
In de rijtjes van meest populaire vakantiebestemmingen kom je El Salvador over het algemeen niet tegen. De meeste mensen kennen het niet en dan geldt toch al snel de al oude regel ‘onbekend maakt onbemind’. Jammer, want El Salvador is een heerlijk land.
Een vergeten land
Je kunt El Salvador vergelijken met het Zuid-Amerikaanse Uruguay. Beide landen hebben niet echte hoogtepunten, en toch, als mensen deze landen bezoeken, willen ze er eigenlijk nooit meer weg. Er hangt simpelweg een heerlijke sfeer, de mensen zijn vriendelijk, het binnenland is prachtig met schilderachtige dorpjes en aan de kust vind je er idyllische baaien met adembenemend mooie stranden. Voor mij is El Salvador een heerlijk land met een zeer vriendelijke bevolking. Ook reizigers die met ons in dit land op reis zijn geweest hebben dit ervaren.
Een veelbelovende toegangspoort
Ik ben in het noorden van Nicaragua aan boord van een bootje gestapt en vaar nu door de Golf van Fonseca naar El Salvador, het kleinste land van Midden-Amerika. Zwermen zeevogels zijn op zoek naar vis om mee te nemen naar hun nesten op één van de vele onbewoonde eilandjes die we met de boot passeren. Soms worden hier ook scholen dolfijnen gespot, maar helaas is dat vandaag niet het geval. Het bootje dat me vanuit Nicaragua heeft meegenomen, meert aan in het haventje van La Unión. 'Bienvenidos a El Salvador' staat er op het houten bord boven het steigertje dat mij de toegang tot dit veelbelovende land verschaft. Nadat de lokale douanebeambte mijn officiële binnenkomst in het land met een stempel heeft bekrachtigd, eet ik verse vis in een restaurant dat uitkijkt over de baai van La Unión.
Surfers Paradise
Het slaperige vissersdorpje El Cuco is mijn volgende bestemming. Deze plaats wordt steeds meer bekend onder fervente surfers. De vele baaien aan de kust van El Salvador behoren namelijk tot de beste surflocaties ter wereld. Vanuit de haven is het maar een uurtje rijden naar El Cuco. Het eerste deel van de route loopt door het binnenland, met uitzicht op groene bergen en vulkaantoppen. Daarna voert de route mij langs een spectaculaire kustlijn met imponerende kliffen, afgewisseld door uitgestrekte baaien waar de oceaan wordt gescheiden van het tropische groen door donker gekleurde zandstranden.
Beneden breken de golven op veelal verlaten stranden. We hobbelen over het weggetje, waarbij we af en toe fraaie buitenhuizen passeren. Onderweg zie ik een bijzonder verkeersbord met de tekst: ‘Reduzca velocidad surfistas en la vía’. Vrij vertaald: ‘Verminder snelheid voor overstekende surfers’. Het blijkt typisch voor de kuststreek in El Salvador en eigenlijk is er geen betere manier om de kenmerkende relaxte sfeer van het land te karakteriseren.
Hotel Los Mangos
Na een uur rijden arriveer ik bij hotel los Mangos, net buiten El Cuco. Dit kleinschalige hotel dat uitkijkt over Punta Mangos en de Stille Oceaan wordt gerund door de Nederlandse Esther van Dort en haar El Salvadoriaanse man. Het blijkt een fijne plek. Vanaf het hotel, het zwembad en het overdekte, maar open restaurant annex bar, kun je genieten van een fenomenaal uitzicht en dito zonsondergang. Na een goede nachtrust ga ik op pad om de omgeving te verkennen. In El Cuco stap ik in een kajak om een mangrove gebied te verkennen. Het is een gebied waar vele vogels komen om te broeden.
Zeeschildpadden
Later deze dag bezoek ik het surfdorpje El Zonte en het conservatie- en broedproject voor zeeschildpadden. De eieren worden hier uitgebroed waarna de jonge schildpadjes op het strand worden uitgezet om naar zee te gaan. Voorheen werden de eieren opgegraven en voor consumptie gebruikt, waardoor de zeeschildpadden leken te verdwijnen. Met het initiatief van FUNZEL wordt de zeeschildpadden populatie op peil gehouden. Een medewerker vertelt me meer over het project waarna we enkele schildpadden uitzetten op het strand. Een heel bijzondere ervaring.
De lunch in Los Mangos bestaat uit Pupusas, dé nationale snack van El Salvador. Het lijkt op tortilla’s maar het deeg is gevuld en daarna gebakken. Om lunch wat te laten zakken daal ik via een trap af naar de kleine, verlaten baai en maak ik een korte wandeling over het zwarte zandstrand. Het is warm en ik neem daarom een verfrissende duik in de golven.
Op naar het binnenland
De volgende ochtend verlaat ik de kust en ga ik op weg naar het binnenland. Het binnenland is groen en het landschap wordt bepaald door de 23 vulkanen die dit land rijk is. Onderweg passeer ik Puerto Barillas. Dit is een enorm privé domein dat gelegen is aan de Jiquilisco baai. Dit uitgestrekte mangrove gebied is de leefomgeving van zeevogels, enkele apensoorten, kaaimannen en zeeschildpadden. Op het landgoed van Puerto Barillas is een cacao plantage te vinden, een kleine jachthaven en een gastenverblijven.
Een pijnlijk verleden, een mooie toekomst
De reis vervolgt zich naar San Salvador, de hoofdstad van het land. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw tot aan het begin van de jaren 90 woedde er in El Salvador een hevige burgeroorlog waarin velen het leven lieten. Ik bezoek het monument in San Salvador waarop 30.000 namen geschreven staan van burgerslachtoffers die in deze oorlog omgekomen zijn. Het raakt me wanneer ik langs de enorme muur loop en de namen lees. Het valt me op dat de jonge bevolking van nu, deze tijdens achter zich wil laten, en op een positieve manier wil werken aan een mooie toekomst. Het is ook de sfeer die ik in dit land proef; prettig en positief.
Fluitende vogels op het centrale plein
Ik besluit om de hoofdstad achter me te laten en door te reizen naar het pittoreske plaatsje Suchitoto. Dit slaperige stadje kijkt uit over het meer van Suchitlán. In Suchitoto lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. De vogeltjes fluiten in de bomen op het centrale pleintje, terwijl ik uitkijk op de schilderachtige witte gevel van San Lucia kerk die aan dit plein gelegen is. Het is heerlijk slenteren door de karakteristieke straatjes. Aan de rand van het dorpje heb je een adembenemend uitzicht over het Suchitlán meer en haar groene omgeving met vulkaantoppen.
Verblijf in Los Almendros de San Lorenzo
Mijn favoriete hotel in dit dorp is zonder twijfel Los Almendros de San Lorenzo. Dit sfeervolle hotel is gevestigd in een historisch pand uit 1805 en is gelegen aan de rand van het centrum. In 17 maanden tijd werd dit fraaie pand helemaal gerestaureerd en in oude glorie hersteld door de eigenaren Pascal Lebailly en zijn partner Joaquín Rodezno. Pascal komt van origine uit Frankrijk, waar hij evenementen in de mode-industrie organiseerde en Joaquín komt uit El Salvador en diende zijn land als ambassadeur in Parijs, Brussel en Rome. De 6 sfeervolle kamers liggen aan de prachtige patio. Aan de overkant van de straat beschikt het hotel ook nog over luxueuze bruiloftssuite. Een werkelijk betoverend mooie plek, waar je volledig in de watten wordt gelegd.
Het Pompeï van de Mayacultuur
Suchitoto is niet het enige wat het mooie binnenland van El Salvador te bieden heeft. Zo bezoek ik de archeologische vindplaats Joya de Cerén. Joya de Cerén is het Pompeï van de Mayacultuur. Dit boerendorp uit de tijd van de Maya’s werd in 640 na christus volledig bedolven onder de lava en is daardoor perfect bewaard gebleven. Het bijzondere aan deze plek is dat dit een gewoon boerendorp is. Terwijl het bij de meeste archeologische vindplaatsen uit de Maya cultuur koninklijke steden, paleizen of graven van de edelen en welgestelde families betreft. Door onderzoek bij Joya de Cerén wordt meer duidelijk over het gewone leven op het platteland tijdens de Mayabeschaving en dat maakt deze plek uniek.
Ruta de las Flores
Hierna rijd ik door naar Sonsonate om te beginnen aan de Ruta de las Flores, een prachtige weg tussen de plaatsjes Sonsonate en Concepción de Ataco. De route dankt haar naam aan de vele bloemen die hier met name in de periode van november tot februari in bloei staan. Bloemen en kleurrijke dorpjes worden afgewisseld met het karakteristieke landschap van koffieplantages.
Bij een eetstalletje op het levendige pleintje voor de kerk bestel ik een heerlijke Pupusa. De sfeer is hier gemoedelijk en relaxed. Naarmate ik verder rijd naar Concepción de Ataco, in de volksmond kortweg Ataco genoemd, betrekt het weer. Donkere wolken pakken zich samen en kondigen daarmee een flinke plensbui aan. Deze omgeving is daarom ook een aantrekkelijke vakantiebestemming voor El Salvadorianen als ze de hitte van de kust en het laagland willen ontvluchten. Ataco is een bijzonder dorp. In 2004 deed de gemeenschap mee aan een lokale competitie van het meest levendige dorp van El Salvador. Men besloot om het dorp een volledige make-over te geven met muurschilderingen en daardoor is het nu alsof je in een heus openlucht museum rond wandelt. Wanneer u houdt van street art, dan is Ataco een absolute aanrader.
Het plaatje is compleet
Mijn reis door dit mooie nog amper ontdekte Midden-Amerikaanse land sluit ik af aan de kust in de buurt van La Libertad. Ik bereik deze stad via een adembenemend mooie kustweg. De stranden rondom deze plaats zijn wat drukker, met name in de vakantieperiode of in het weekend, omdat veel inwoners van de hoofdstad hun vrije dagen in deze kuststreek willen spenderen. Ik ga op het terras bij het zwembad zitten en kijk uit over de zee. Voor mij zitten drie oudere mannetjes. Het blijken oude surffanaten, die de jeugd in de zee gadeslaan en beoordelen. Voor mij maakt dit het plaatje compleet.
Meer over een bezoek aan El Salvador
Wilt u zelf een rondreis door El Salvador maken? Dat kan en wij helpen u hier graag mee. Heeft u vragen over een unieke en rondreis in El Salvador, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op +31 73 610 62 04. We helpen u graag.
Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe reisinspiratie over Latijns-Amerika.