Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Suriname, een bijzondere reis

| Kaatje Rietdijk

Mijn opa komt uit Suriname, opgegroeid in het marrondorp Kwattahede aan de Saramaccarivier. Als kind stond ik er nooit heel erg bij stil, maar hoe ouder ik werd, hoe meer interesse ik kreeg in deze kant van mijn roots. Ik zag mijn opa regelmatig in Nederland, maar ik kon nooit een goed beeld vormen van zijn leven en dat van mijn andere familie in Suriname. Nu, na al die jaren, was het eindelijk zo ver. Samen met mijn moeder ben ik naar Suriname gereisd. Voor mijn moeder de derde keer, voor mij de eerste keer. Een bijzondere reis om samen met mijn moeder te maken.

Familie en ontdekking

Deze reis draaide uiteraard niet alleen om familiebezoek, maar ook het prachtige land ontdekken. Na 9 uur vliegen kijk ik uit het raampje en zie ik groen, veel groen. Dat kan ook niet anders, zo’n 85% van het land is Amazoneregenwoud. Mijn tantes geven ons een warm ontvangst en de eerste dagen spenderen we in district Wanica, vlakbij Lelydorp. Hier krijg ik een inkijkje in het dagelijkse leven. Het eerste wat mij opvalt is dat de meesten een groot perceel hebben, waar veel groentes/fruit zelf worden gekweekt. Ook zijn de meeste huizen op een soort betonnen palen gebouwd. Navraag doet mij leren dat dit is voor de wind; door hoog te wonen, profiteer je van een briesje dat met deze tropische temperaturen zeer welkom is.

Smeltkroes van culturen

Wat mij ook gelijk opvalt, is dat bijna elke supermarkt een Chinese naam heeft. Hieruit blijkt gelijk de smeltkroes van culturen in Suriname. Afstammelingen van Chinezen, Javanen, Hindoestanen, Joden, Nederlanders, de inheemse bevolking en vele anderen leven hier allemaal in harmonie met elkaar. In Paramaribo is dit ook goed terug te zien: het is hier niet gek om een moskee, kerk en synagoge gebroederlijk naast elkaar te zien.

Op onze eerste avond genieten we gelijk van een authentieke Surinaamse roti, een goed begin van deze ontdekkingsreis. 

Voor goede Surinaams-Javaanse lekkernijen kun je terecht in de wijk Blauwgrond, Paramaribo, maar omdat wij ons nog in Wanica bevinden gaan wij naar Lelydorp. Ook hier zijn een aantal goede tentjes te vinden bij de Centrale Markt. Laat schijn u niet bedriegen: het ziet er misschien simpel uit (een paar kleine keukens in een stalen vierkante constructie), maar het eten is heerlijk!

Frederiksdorp

Na een paar dagen bij familie, was het tijd om meer te zien van Suriname. Chauffeur Ruud haalt ons op en brengt ons naar pier Mariënburg. We maken een gezellig praatje, gelijk een voordeel van Suriname: omdat iedereen hier Nederlands spreekt, is het heel makkelijk een vlottend gesprek aan te knopen. Eenmaal bij pier Mariënburg maken we met een boot de oversteek naar Frederiksdorp, een voormalig plantage aan de Commewijnerivier. We wanen ons gelijk een beetje terug in de tijd: de houten voormalig officierswoningen, volledig gerestaureerd, vormen het hart van plantageresort Frederiksdorp. We worden vriendelijk ontvangen en krijgen uitleg over de verschillende activiteiten die voor ons op het programma staan. Samen met gids Rebecca maken we een planning voor de komende dagen en dan is het even tijd om te relaxen.Het relaxen is echter van korte duur, op de planning voor vandaag staat een historische wandeling met Rebecca en ondertussen vertelt zij ons meer over de geschiedenis van Frederiksdorp. 

Een indrukwekkend stukje geschiedenis

In 1747 is plantage Frederiksdorp opgericht als koffieplantage door Johan Friedrich Knöffel. In 1775 werkten er ongeveer 200 slaven op de plantage. Velen van hen deden ontsnappingspogingen, vaak onsuccesvol. Het probleem was dat ze niet veel kanten op konden. Een aantal probeerden via de rivier naar de overkant te zwemmen en dachten daar vrijheid te vinden, maar aan de andere kant van de Commewijnerivier kwamen ze op een andere plantage terecht. Op een kaart uit 1840 is de grote hoeveelheid aan plantages in Suriname te zien: omstreeks dat jaar telde Suriname maar liefst 956 plantages. Frederiksdorp had op dat moment volgens de officiële telling 141 slaven, maar in werkelijkheid waren dit er veel meer. Het zien van de kaart met alle plantages en de omvang van de slavernij maakt een diepe indruk bij ons. Het is moeilijk voor te stellen hoe het was in die tijd, maar deze historische wandeling maakt veel duidelijk. Na het afschaffen van de slavernij, hebben hier nog contractarbeiders gewerkt en zij kwamen voornamelijk uit Brits-Indië en Java. In de dorpen rondom de Commewijnerivier leven vandaag de dag dan ook voornamelijk Hindoestaans-Surinamers en Javaans-Surinamers. Naast koffie heeft plantage Frederiksdorp ook voor een korte tijd cacao verbouwd. In 1976 is Frederiksdorp overgenomen door dhr. Hagemeijer en rond de eeuwwisseling besluiten zij een nieuwe weg in te slaan en zich naast landbouw ook te richten op toerisme. 

Genoeg te beleven

Naast de historische stadswandeling zijn er hier nog genoeg andere activiteiten te ondernemen. Aan het einde van de middag stappen we in de boot en gaan we op zoek naar de roze rivierdolfijn. Je weet natuurlijk nooit of je geluk hebt, en je geduld kan op de proef worden gesteld. We varen richting de monding van de rivier en in de verte zie ik iets kort uit het water komen. We varen snel dichterbij en ik vang een glimp van een snuit op. Opeens zie ik links van de boot een dolfijn omhoog komen en met een snelheid beweegt hij richting onze boot. Hij raakt kort de zijkant en schiet onder ons door. Niet veel later hebben we wederom geluk: meerdere dolfijnen laten zichzelf zien. 

De volgende dag gaan we samen met onze gids naar het dorpje Johan en Margaretha. En, we blijven toch Nederlanders, we kiezen er voor om dit op de fiets te doen. Na een korte fietstocht komen we aan in het dorpje en passeren we de basisschool. Een stukje verderop zijn we al in het centrum van het dorpje. Er is een soort overdekt plein, hier vinden alle feesten plaats waar Johan en Margaretha om bekend staat. Regelmatig hebben ze wel iets te vieren en komen de mensen ook vanaf de overkant met de boot hiernaartoe om te feesten. Op de  weg terug worden we verrast door een tropische bui, maar de verkoeling die het biedt is stiekem wel gewenst. Ons verblijf in Frederiksdorp is na 3 dagen helaas alweer voorbij, maar ik kan concluderen dat deze plek zeker een bezoek waard is tijdens een rondreis in Suriname.

Reisvoorstel aanvragen

Heeft u vragen over een unieke rondreis door Suriname, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op  +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen