Wij willen u net zo van Latijns-Amerika laten genieten zoals wij dat zelf doen!

Tekax – een boost adrenaline in Yucatán

| Johan van Rijswijck

Ongeveer 66 miljoen jaar geleden sloeg een enorme meteoriet in en maakte een einde aan de dinosauriërs. Deze inslag gaf Yucatán haar huidige vorm. De rand van de Chicxulub-krater bestaat uit een heuvelachtige keten in het verder vlakke landschap van Yucatán. Aan de voet van dit heuvelachtige terrein ligt het pittoreske plaatsje Tekax. Sinds de zomer van 2023 mag het zich een Pueblo Mágico noemen, met zijn historische kerk en gekleurde huizen.

Grutas Chocantes

Deze keer ben ik hier echter niet om het plaatsje te verkennen, maar om de aantrekkelijke omgeving te ontdekken. De heuvelachtige kraterrand zorgt voor een gevarieerd en dicht bebost landschap. Dit gaan we verkennen met quads, het enige geschikte vervoermiddel in deze ruige omgeving.

Na onze installatie op de quads, verlaten we het dorp. We volgen een onverhard landweggetje door boerenlandschappen. Dit stuk is minder heuvelachtig, zodat we kunnen wennen aan onze nieuwe voertuigen.

Wanneer we vertrouwd zijn met onze quads, beginnen we aan het echte werk. We volgen een ruig pad met veel hoogteverschillen, bezaaid met grote en kleine keien. Af en toe moeten we een waterpoel passeren. Uiteindelijk komen we aan bij de Grutas Chocantes, een privéterrein met enkele grotten. We genieten van de spectaculaire tocht en crossen door de modder, waarbij we het feit dat we helemaal onder de modder komen te zitten, voor lief nemen.

De onderwereld van de Mayacultuur

Bij aankomst parkeren we onze quads en leren we meer over de grottenstelsels, ontstaan door de meteorietinslag. Voor de inslag was dit gebied de bodem van de zee. Dit is te zien aan de fossielen van zeedieren die in de grotten zijn gevonden. De druipsteengrotten waren ook belangrijk voor de Maya’s. De gids legt uit dat de grotten de onderwereld van de Mayacultuur vertegenwoordigen, wat voor hen het hiernamaals betekende.

We laten ons door een klein gat de grot in zakken. In de duisternis!

Balam

Voordat we de grot betreden, vraagt de gids om een moment van stilte om de goden om toestemming te vragen deze sacrale plek te betreden. We laten ons door een klein gat de grot in zakken. In de duisternis zetten we de lampen op onze helmen aan. We wringen ons in bochten om een weg te banen. Na de eerste 25 meter wordt de ruimte groter en kunnen we rechtop wandelen. We bevinden ons tussen vele stalactieten, stalagmieten en zuilen. De gids vraagt ons om deze natuurformaties niet aan te raken, omdat dat de pH-waarde verstoort en de ontwikkeling van deze natuurlijke structuren remt.

De grot was ook belangrijk voor de Maya-bevolking, wat blijkt uit het vele keramiek dat hier is gevonden. We zien plaatsen waar ceremonies hebben plaatsgevonden en zelfs menselijke resten. De gids vertelt ons veel over het wereldbeeld dat de Maya’s hadden. Hij wijst op een natuurlijke rotsformatie, die duidelijk de vorm heeft van een jaguar. Voor de Maya’s is de jaguar, die in de Mayataal Balam wordt genoemd, een heilig dier, waardoor deze plek in hun kosmovisie zeer belangrijk moet zijn geweest.

Zipline

Na de grot keren we terug naar de bovenwereld en gaan we verder met de volgende adrenaline verhogende activiteit. We klimmen in een toren en kijken uit over het weidse landschap van Tekax. We zien duidelijk dat we op de rand van een krater staan die hoog uitsteekt boven het oneindig vlakke landschap van Yucatan. We genieten van het uitzicht en maken ons klaar om van de ene toren naar de andere te zoeven via een zipline.

Bijzondere ervaring in Tekax

In de middag keren we terug naar onze quads en rijden terug naar het dorp. Daar genieten we in een klein restaurant van een heerlijke maaltijd en kijken we met een koud biertje terug op deze geweldige dag. Het programma van vandaag duurde, exclusief de ritten van en naar Mérida, ongeveer 5 uur. Er zijn verschillende routes met ATV’s mogelijk en ook verschillende grotten te ontdekken.

Dit is zonder twijfel een originele en actieve manier om deze prachtige omgeving te verkennen en meer te leren over de wereld van de Maya’s.

Reisvoorstel aanvragen

Heeft u vragen over een unieke rondreis door Mexico, wilt u graag een op maat gemaakt reisvoorstel of wilt u een afspraak bij ons op kantoor plannen? Neem dan gerust contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl of bel ons op  +31 73 610 62 04. We helpen u graag. 

Reisvoorstel aanvragen