Unieke dieren op de Galapagos-eilanden
Pal op de evenaar, ongeveer 1000 kilometer van het Ecadoreaanse vasteland, kunt u genieten van unieke dieren op de Galapagos-eilanden. De Galapagos-archipel: veertien grote en ruim honderd kleine eilanden, die zich uitstrekken over een gebied van 8000 vierkante kilometer in de Grote Oceaan. Dankzij de geïsoleerde ligging kon de natuur zich onbekommerd ontwikkelen, zonder noemenswaardige invloed van buitenaf. Geheel onopgemerkt ging dat de mensheid niet voorbij en het was onvermijdelijk dat Charles Darwin hier in 1835 voet aan wal zette tijdens zijn wetenschappelijke expeditie met de Beagle. Inmiddels weten we alles over zijn bevindingen en vandaag de dag kunnen reizigers in zijn kielzog genieten van de bijzondere natuur en haar bewoners.
De geschiedenis van de eilanden is uit geologisch perspectief spectaculair te noemen. De archipel is van vulkanische aard en het resultaat van herhaaldelijke uitbarstingen en lavastromen. Eigenlijk kun je niet echt over geschiedenis spreken, tenminste, als je beseft dat het ontstaansproces in feite nog in volle gang is. Zijn de vulkanen aan de oostelijke zijde van de archipel inmiddels uitgedoofd, op de westelijke eilanden Fernandina en Isabella zijn uitbarstingen zeer gebruikelijk. Deze eilanden zitten dus volop in het ontstaansproces. Maakt u een cruise langs Fernandina dan merkt u dat het landschap zich hier kenmerkt door uitgestrekte zwarte, gedoofde lavavelden, waar pionierende planten en bomen wortel schieten. Overigens een zeer boeiend landschap, waar de ronde lava-lobben nog perfect zichtbaar zijn en soms zelfs nog vloeibaar lijken. Hier vindt u meer hoogtepunten van de Galapagos.
Dieren op de Galapagos eilanden
Maar de grootste aantrekkingskracht onttrekt de Galapagos-archipel ongetwijfeld aan haar dierenwereld. Waarschijnlijk vanwege het feit dat de dieren nooit bejaagd zijn en nauwelijks natuurlijke vijanden kennen, is het hier mogelijk om van zeer dichtbij te genieten van de bijzondere dieren. Het ontbreekt de dieren aan angst en dit maakt de natuurbeleving op de eilanden tot een absoluut unieke belevenis die vrijwel nergens ter wereld haar gelijke kent. Het zal Darwin relatief weinig moeite hebben gekost om de verschillende diersoorten uitgebreid te onderzoeken en aldus werd de basis van zijn evolutietheorie hier gelegd. Hieronder geven we u een overzicht van de unieke dieren op de Galapagos eilanden die hebben bijgedragen aan deze theorie.
De Galapagos zeeleguaan
Eén van de bekendste bewoners van de eilanden. Ze komen voor op bijna alle eilanden van de Galapagos, de grootste aantallen treft u op Isabella en Fernandina, waar men soms echt moet uitkijken om niet over de dieren te struikelen. De zeeleguanen luieren graag in de zon op de lavarotsen langs de kust, en gaan dan met hun zwarte kleur geheel op in de omgeving. Bestudeert u de dieren van dichtbij, dan merkt u dat ze met hun geschubde huid, lange tenen, hun ruggengraat vol met stekels en pantser-achtige kop volmaakte prehistorische dieren zijn, als vriendelijke draken zonder vleugels. Hoewel het zeeleguanen zijn hebben ze het land nodig als toevluchtsoord. Bekend van deze soort is dat ze als enige leguanensoort in staat zijn onder water te grazen van algen die op rotsen groeien.
De Galapagos landleguaan
De Galapagos landleguaan is van hetzelfde formaat als zijn maritieme neef. Met zijn 1,20 meter en okergele kleur is het een indrukwekkende verschijning, die vaak bij cactussen te vinden is die op zijn menu staan. Interessant weetje: de vruchten van de opuntia cactussen worden met stekels en al naar binnen gewerkt. De eigenschap van cactussen om veel vocht te kunnen opslaan maakt dat deze zo geliefd zijn bij de leguanen. De landleguanen kwamen vroeger in groten getale voor op vrijwel alle eilanden, maar sinds de komst van de mens (en vooral de dieren die ze meebrachten als honden, varkens en ratten) zijn op de bewoonde eilanden gehele populaties verdwenen. Nu worden ze geherintroduceerd en beschermd op verschillende eilanden.
De Galapagos reuzenschildpad
Het verdriet was groot, toen in 2012 Lonesome George het einde van zijn leven bereikte. Hij was het laatste exemplaar van de belangrijkste ondersoort van de originele Galapagos reuzenschildpad. Tegenwoordig leven er op de Galapagos eilanden tien ondersoorten die hiervan afkomstig zijn. Ooit in groten getale aanwezig heeft de mens bijna gezorgd voor het uitsterven van dit kolossale dier. Piraten en andere zeelieden namen vanaf de 16e eeuw de beesten mee aan boord van hun schepen. De schildpadden kunnen zéér lange tijd zonder water en werden hierdoor gezien als perfect proviand tijdens lange zeereizen. Ook desastreus was de komst van katten, honden en ratten op de eilanden, die de nesten opgroeven en de eieren opaten. Dankzij grootschalige fokprogramma’s en bescherming van leefgebied kunnen de dieren nu op verschillende plekken op de Galapagos worden gezien.
Darwinvinken
Als je het hebt over de evolutietheorie van Darwin, dan kom je al snel bij de Darwinvink uit. Ooit zal er een vlucht zangvogels uit de familie van de gors of de tangare zijn geweest, die met een oostenwind vanaf het continent op de Galapagos-eilanden terecht zijn gekomen. Ze verspreidden zich over de eilanden, waarna elke groep zich, al naar gelang de specifieke omstandigheden die aangetroffen werden, op afzonderlijke manieren begon te ontwikkelen. De vinken zijn niet direct opvallende verschijningen, maar interessant om te zien zijn de verschillen, die voornamelijk aan de snavels kunnen worden gezien. Bleven de zaden-etende soorten hun voor vinken kenmerkende dikke snavels behouden; de soorten die zich gingen specialiseren in insecten ontwikkelden scherpe en kromme snavels. Overigens had Darwin dit nog niet direct door, en werd hij pas tientallen jaren na zijn reis geattendeerd op de gelijkenis tussen exemplaren, waarvan hij voorheen dacht dat het verschillende soorten waren.
Galapagospinguïn
Met pinguïns associeert u de zuidpool, opeen gepakte groepen die de sneeuwstormen en kou trotseren. De exemplaren die u hier op de evenaar tegenkomt, lijkt dus een flink eind de weg kwijt te zijn. Maar niets is minder waar. De reden dat pinguïns zó ver naar het noorden zijn uitgezwermd, komt voort uit een optelsom van factoren. Het klimaat langs de westkust van Latijns-Amerika wordt bepaald door de koude Humboldt zeestroming, die vanaf Antarctica noordwaarts stroomt, en bij de evenaar afbuigt naar het oosten. In dit koude en zuurstofrijke water gedijen micro-organismen het beste. Deze organismen vormen de belangrijkste voedselbron voor kleine garnalen en visjes, die op hun beurt weer op het menu staan van grotere vissoorten, die weer worden gegeten door ... de Galapagospinguïns. De voedselrijke Humboldt stroom schampt nog net de eilanden Islabella en Fernandina, dit zijn ook de eilanden waar u de pinguïns dient te zoeken.
Blauwvoet Jan-van-Gent.
De Blauwvoet Jan-van-Gent is kolderiek. Met zijn hemelblauwe voeten, waarmee hij in een pot verf lijkt te hebben gestaan. Zijn waggelende manier van lopen. Zijn ondeugende blik als hij u van dichtbij aankijkt. Niet voor niets is dit een van de meest geliefde dieren van de Galapagos-eilanden. Maar vergist u niet, het zijn begenadigde jagers. Een fantastisch spektakel dient zich aan, wanneer vanuit de lucht een school vissen wordt aangevallen. U ziet grote groepen Jan-van-Genten samenscholen en zich een voor een naar beneden storten. De vogels vouwen daarbij hun vleugels samen en als een raket boren ze zich in de zee. Onderwater blijken het behendige zwemmers: ze kunnen dieptes bereiken van maar liefst 20 meter om hun vis te pakken te krijgen!
De lijst hierboven is nog maar het topje van de ijsberg want de lijst van unieke dieren op de Galapagos-eilanden is nog veel langer. Van de 57 vogelsoorten die voorkomen op de eilanden is bijna de helft endemisch. Denkt u aan vogels als de Galapagos buizerd, de Galapagos duif, en de Lavameeuw, die alléén hier voorkomen. Denkt u ook aan de Galapagos aalscholver. Over evolutie gesproken: deze vogel heeft in dit proces haar vleugels verloren, omdat ze van nature geen vijanden kennen en onder water zwemmend hun prooi vangen. Beroemde bewoners zijn ook de Galapagos zeeleeuwen. Deze zijn zo tam dat ze letterlijk met u komen spelen wanneer u aan het snorkelen bent, ze liggen te luieren op bankjes op de boulevard en vaak zelfs om een visje komen vragen op de markt! Op deze pagina leest u meer over de bijzondere diersoorten op de Galapagos-archipel.
Wilt u graag kennismaken met de unieke dieren op de Galapagos-eilanden?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de Galapagos. Hier vindt u eveneens rondreizen die wij ter inspiratie hebben samengesteld. Deze reizen kunt u direct boeken, maar wij stellen ook graag een persoonlijk reisprogramma samen aan de hand van uw wensen en ideeën.
Heeft u direct een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 73 610 62 04 of stuur een e-mail naar info@sapapanatravel.nl. We helpen u graag.