Walter Meekes in Peru
Stichting HoPe is een ontwikkelings- en hulporganisatie van en voor de mensen uit Cuzco en de dorpen in de Andes. Vanaf de start van Sapa Pana Travel in 2003, promoten we het noodzakelijke werk van Stichting HoPe.
Mijn kennismaking met Walter
Stichting HoPe werd in 1991 door Walter en zijn toenmalige vrouw Tineke Griffioen opgericht en richt zich onder meer op de ontwikkeling van onderwijs in de afgelegen bergdorpen rondom Cuzco. In 2010 leerde ik Walter persoonlijk goed kennen tijdens de voorbereiding op de Panamericana Roadtrip, waarbij we het jaar daarop met 83 klassieke Volvo’s van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires naar de Colombiaanse stad Cartagena de Indias gingen rijden. Omdat we Stichting HoPe als ‘goed doel’ gekoppeld hadden aan deze reis, was Walter uitgenodigd om meer te vertellen over zijn werk in Peru. Na afloop van de bijeenkomst stonden we nog wat na te praten toen hij me vroeg of ik mijn begeleidingsteam al compleet had. Hij zag zichzelf namelijk wel als de ontbrekende schakel en ik hoefde daar naar niet lang over na te denken, want een beter teamlid kon ik niet bedenken. Hij sprak vloeiend Spaans, kende de cultuur, wist hoe hij dingen moest organiseren en ik wist dat, hij als reisleider had gewerkt, voordat hij zich in 1991 definitief vestigde in Peru. Daarnaast bleek Walter gewoon een leuke kerel en een enorme muziek fan, dus die kon ik er wel bij hebben in de auto.
In de auto met The Rolling Stones
Inmiddels zijn we 10 jaar verder, hebben we vele duizenden kilometers samen gereisd door Zuid-Amerika en heb ik Walter leren kennen als bijzonder fijn persoon, met een groot hart. Hij heeft een passie voor reizen en het ontdekken van nieuwe culturen, waarbij hij graag mensen fotografeert. Reizen doet hij het liefst over land met de auto, waarbij iedereen die het waagt om The Beatles op te zetten, vriendelijk verzoekt om uit te stappen, want er bestaat in principe maar één Britse band van betekenis en dat zijn The Rolling Stones.
Johan in gesprek met Walter
Stichting HoPe - Holanda Peru
Begin jaren negentig ging Peru gebukt onder extreem en zinloos geweld tussen terroristische groeperingen enerzijds en leger en politie anderzijds. Niemand wist wie vriend of vijand was en niemand was zijn leven zeker in de vuile oorlog die in heel het land werd uitgevochten. In die tijd ontstond Stichting HoPe Holanda-Peru. Peruanen die in extreem armoedige omstandigheden leefden, hadden nauwelijks kansen hun eigen situatie te verbeteren, maar wilden dat wel graag. De Nederlanders Tineke Griffioen en Walter Meekes kwamen destijds in Cuzco wonen om het burgerinitiatief te ondersteunen en verder uit te breiden.
In de eerste zeven jaar werden onder leiding van Tineke en Walter projecten uitgevoerd in de achterstandswijken zelf. Scholen werden opgezet en ondersteund. Er werden waterleidingen en rioleringen aangelegd. In een gaarkeuken bereidden de moeders samen met Tineke elke dag gezonde en voedzame maaltijden voor meer dan 100 kinderen. De kinderen en de vrouwen maakten producten die via de wereldwinkels in Nederland werden verkocht. Hierdoor konden zij zich aan de extrame armoede onttrekken.
“ Dankzij HoPe kunnen duizenden kinderen naar school ”
Les in Quechua en Spaans
Vanaf 1997 werd de aandacht verlegd van de buitenwijken van Cuzco naar de inheemse dorpen in het Andesgebergte. De indiaanse dorpen hadden geen of nauwelijks onderwijs. Stichting HoPe heeft meer dan 160 scholen gebouwd, het merendeel in afgelegen bergdorpen. Vier tot vijf uur lopen om een dorp te bezoeken, was geen uitzondering. Voor één dorp moesten de medewerkers van de stichting zelfs zeven uur lopen. Dankzij Stichting HoPe hebben duizenden kinderen uit afgelegen gebieden toegang gekregen tot goed basis- en middelbaar onderwijs.
De scholen kregen toiletten en douches met warm water op zonne-energie. Meer dan 200 scholen kregen goed schoolmeubilair. De tafels en stoelen werden in de technische school van HoPe door de leerlingen zelf gemaakt. Stichting HoPe ontwikkelde tweetalig intercultureel onderwijs. Dat gaat uit van de eigen taal en cultuur van de inheemse dorpen. Onderwijsmethoden en leermaterialen werden opgesteld in het Quechua en in het Spaans. Niet toevallig is Quechua ook de taal waaraan Sapa Pana Travel (uw unieke reis) zijn naam dankt.
Naar goed onderwijs
Tegenwoordig heeft de overheid nagenoeg alle onderwijsprogramma's van Stichting HoPe overgenomen. Ze stimuleert tweetalig, intercultureel onderwijs en geeft zelf onderwijsmateriaal uit in de verschillende talen die Peru kent. HoPe richt zich op kwaliteitsverbetering van het openbaar onderwijs.
Meer over Walter en zijn leven in Peru
Dit is mijn verhaal over Walter Meekes en zijn leven in Peru. Wilt u zijn verhaal horen? In onze online serie Gente Mágica interviews ging Johan in gesprek met Walter over zijn leven in Peru, Stichting HoPe en de vele reizen die ze met elkaar gemaakt hebben door Zuid-Amerika. Bekijk het gesprek op ons Youtube kanaal of beluister het als podcast via Spotify of Itunes.